dijous, 26 d’agost de 2010

Foment confirma que el Quart Cinturó esberlarà Can Canyameres

Amb la publicació del darrer i definitiu estudi informatiu del Quart Cinturó, el Ministeri de Foment espanyol ha confirmat els pitjors presagis per Can Canyameres; la nova autovia orbital creuarà aquest barri sentmenatenc a l’alçada dels carrers de Pablo Iglesias i del Garbí. A més, també es construirà un fals túnel d’uns 200 metres per creuar la carretera C1413a al costat de Pedra Santa.

Es confirmen les males notícies per als veïns de Can Canyameres després que el Ministeri de Foment espanyol hagi donat per bo el darrer traçat publicat que creuarà transversalment aquesta urbanització sentmenatenca afectant diversos carrers, com el del Mas Lladó, el carrer del Garbí i l'avinguda de Can Canyameres i dividint aquest nucli per la meitat.

El traçat definitiu [consultable a GoogleMaps] continuarà vorejant Can Canyameres fins creuar la carretera C-1413a mitjançant un fals túnel d’uns 200 metres de llargada, a partir d’aquí, prosseguirà el seu traçat a fregar de Pedra Santa, passarà molt a prop de Can Morera, creuarà la carretera de Polinya entre Ca n’Oriac i Can Costet —on se situarà un enllaç— i continuarà el seu camí per camps de conreu fins sortir del terme municipal cap a Palau-Solità i Plegamans.


L’enllaç sentmenatenc

Una altra de les qüestions que més es pregunten els sentmenatencs és el lloc per on es podrà accedir a la nova autovia orbital, doncs traçats anteriors no preveien cap tipus d’enllaç al nostre poble.

En el traçat definitiu publicat a finals del mes passat, l’accés al Quart Cinturó se situarà a mig camí entre Sentmenat i Polinyà, a la carretera B142, entre Can Costet i Ca n’Oriac.


Al·legacions contra el traçat

Des de la publicació de l’estudi informatiu definitiu, diferents organitzacions i institucions han començat a treballar en la presentació d’al·legacions al traçat del Quart Cinturó.

Tot i que en un principi el Ministeri de Foment espanyol havia previst tancar el període d’al·legacions el 2 de setembre, la pressió de diverses entitats contràries a aquesta via i de molts dels ajuntaments afectats pel seu pas —entre ells, el de Sentmenat—, han fet que el Ministeri reconsideri els terminis inicials i allargui el període de presentació d'al·legacions fins el proper 9 d’octubre.

Així, l’Ajuntament de Sentmenat ja ha començat a preparar les al·legacions per, previsiblement i com ja va fer el passat mes de setembre, evitar que l’autovia travessi Can Canyameres. En les al·legacions presentades l’any passat, l’Ajuntament proposava que el Quart Cinturó es desplacés al nord d’aquest nucli residencial i que preveiés el seu pas en les proximitats d’aquesta urbanització mitjançant túnels.

Per la seva banda, els veïns de Can Canyameres ja s’han mobilitzat per presentar les al·legacions al traçat i evitar així que afecti aquest barri sentmenatenc. En aquest sentit, l’associació de veïns ha convocat aquest divendres 27 d’agost una assemblea per informar sobre el traçat del Quart Cinturó i informar de les diverses al·legacions que es preveuen presentar. L’assemblea comptarà amb la presència del president de l’ADENC, una de les entitats vallesanes contràries al Quart Cinturó.

Finalment, tan Esquerra com EUiA han anunciat també la presentació d’al·legacions al projecte. De fet, el juliol de l’any passat els republicans ja van sol·licitar «l’exclusió del Pla d’infraestructures del Transport de Catalunya la previsió de pas pel terme de Sentmenat de l’anomenat Quart Cinturó» o la modificació del traçat per «evitar el seu pas per les zones naturals i les zones habitades de Sentmenat».


El traçat del Quart Cinturó, consultable a internet

Tot i que el Ministeri de Foment no ha facilitat cap espai a la xarxa per poder consultar ni el traçat ni l'estudi informatiu, la Campanya Contra el Quart Cinturó ha habilitat un espai al seu web on es pot descarregar part de l'estudi i ha dibuixat el traçat amb l'aplicació GoogleMaps.

L'estudi també es pot consultar de forma íntegra a la Demarcació de Carreteres de l'Estat a Catalunya (carrer de la Marquesa, 12, 2a planta; Barcelona) o als ajuntaments afectats pel pas del Quart Cinturó.

Publicat per Sentmenat.com