L'Ajuntament de la Roca està disposat a absorbir la urbanització Sant Carles, però posa com a condició que abans s'executin les nombroses obres d'adequació que s'hi han de fer. Actualment, la propietat de la urbanització, que ha anat creixent sense control des dels anys 60, és compartida per una altre municipi de la comarca, Llinars, i dues del Maresme, Dosrius i Argentona; només l'última població ha aprovat la cessió. L'alcalde de la Roca, Rafael Ros (CiU), lamenta que la Llei de millora d'urbanitzacions no els hi hagi concedit cap ajuda per a la rehabilitació; això significa, ara per ara, que dels 6 milions d'euros que costarien els treballs un 90 per cent haurien de ser assumits pels veïns.
La urbanització Sant Carles es va crear entre les dècades dels 60 i els 70, i des de llavors els seus límits s'han anat ampliant per terrenys de quatre poblacions diferents. Actualment, la major part dels terrenys pertanyen a la Roca i Llinars, tot i que també arriba fins als termes d'Argentona i Dosrius. Ara sembla que es vol fer un pas endavant perquè la Roca recepcioni de forma definitiva la urbanització. L'alcalde roquerol explica a l'ACN que es tracta d'un tema complex "que cal resoldre". Ressalta que la voluntat dels 4 ajuntaments implicats "és que la urbanització estigui a la Roca, ja que tenim l'extensió majoritària". També recorda que el consistori que dirigeix ja s'ocupa de la majoria de serveis, com ara la recollida de residus, la neteja pública i el manteniment de l'enllumenat, tot i que els costos es divideixen en quatre parts.
Pendents dels ajuts de la Generalitat
Ros, però, avisa que posen una condició per acabar recepcionant Sant Carles: "S'han d'executar les obres d'urbanització que hi ha previstes". I és que ja hi ha un projecte d'adequació, que es va fer amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, i que és conegut pels veïns. El problema és el cost que tindrien les obres de reforma, que arriben als 6 milions d'euros. "Hem de buscar mesures de finançament. La Llei d'urbanitzacions ens podria ajudar si es dona una convocatòria adient on hi hagi ajudes a fons perdut o crèdits tous pels propietaris", explica l'alcalde de la Roca. El municipi vallesà es va presentar a la convocatòria d'ajudes de l'any passat, però no complien les condicions i no se'ls hi va concedir. A la convocatòria del 2010, segons Ros, no s'hi han presentat perquè tampoc compleixen les condicions.
Aquests punts que no es compleixen van relacionats directament amb les principals deficiències de Sant Carles: "No es compleixen les lleis referents a l'accessibilitat de les persones amb discapacitats i la contaminació lumínica. Les voreres són estretes i tenen al mig del pas diversos pals de telèfon i fanals. Alhora, si s'ampliessin les voreres tindríem més espai per soterrar diversos serveis. Finalment, l'aigua arriba amb tubs de fibrociment, material que s'hauria de canviar per altres de polietilè", subratlla Ros, que sentencia que "s'ha de fer una urbanització pràcticament nova". L'alcalde convergent diu que els carrers es van urbanitzar en el seu moment, però no es va fer manteniment "perquè estaven en mans de privats i no havien estat recepcionats pels ajuntaments respectius".
Cap lligam amb Argentona
Argentona ha estat el primer dels municipis afectats que ha acordat la cessió dels terrenys a la Roca. L'acte es va oficialitzar durant la sessió plenària del mes d'abril. El regidor d'Urbanisme de la localitat del Maresme, Xevi Collet, ressalta que estan d'acord amb cedir els 11.000 metres quadrats que estan dins del seu terme municipal "perquè un 90 per cent de la urbanització es troba en espai de la Roca i perquè està molt allunyada i sense cap lligam amb Argentona". Ara la Roca espera que Llinars i Dosrius segueixin l'exemple d'Argentona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada